Despre Brasov

Home  /  Contact  /  Despre Brasov

Brasovul este atestat documentar in anul 1234 in Catalogul Ninivensis cu numele de Corona. In a doua jumatate a secolului al XIV-lea, este confirmat drept centru administrativ si eclesiastic al Tarii Barsei (Corona, Kronstadt, Brasso), "oras liber regal", unul dintre centrele economice si culturale ale Transilvaniei.

Brasovul se dezvolta azi mai tare ca niciodata. Orasul atrage investitii si tot mai multi oameni vor sa investeasca, traiasca si sa calatoreasca aici. Brasovul este o locatie pentru afaceri in plina dezvoltare. In urmatorii 10 ani ne asteptam ca evolutia ascendenta sa continue, creand astfel locuri de munca si oportunitati de afaceri noi.

Industria si turismul sunt sectoarele cele mai consacrate ale judetului. In ultimii ani, comertul, bancile si constructiile sunt domenii in plina dezvoltare. Brasovul este unul dintre cele mai importante noduri de transport din tara. In domeniul agriculturii, transformarile ultimilor ani creaza oportunitati noi.

Date informative despre Brasov

Judetul Brasov a carui capitala este orasul cu acelasi nume, se afla situat in partea centrala a Romaniei, in interiorul arcului carpatic, pe cursul mijlociu al raului Olt.

Judetul Brasov are o suprafata de 5.363 km2 ceea ce reprezinta 2,2% din teritoriul tarii. Din totalul suprafetei, 22% este teren arabil si 37,2% este acoperita cu paduri.

Populatia judetului este de 596,4 mii locuitori. Densitatea medie este de 110 locuitori/km2. Judetul Brasov are un inalt grad de urbanizare, 75,3% din populatie locuind la orase iar 24,7% in cele 45 de comune si 149 sate.

Municipiul Brasov, resedinta de judet are o populatie de 277.192 locuitori. Alte orase importante din judet sunt: Fagaras, Sacele, Zarnesti, Codlea, Rasnov, Victoria, Predeal, Rupea, Ghimbav.

Numarul total de salariati din judetul Brasov in anul 2007 a fost de 172 mii persoane, din care: 38% in industrie, 15% in comert, 38% in servicii, 7% in constructii si 2% in agricultura.

Judetul Brasov se distinge din punct de vedere turistic, detinand suprematia in turismul montan romanesc. Predeal, Poiana Brasov, Paraul Rece prin pozitie si relief, prin dotarile si conditiile de cazare, sunt statiuni renumite pentru odihna si practicarea sporturilor de iarna.

Oferta turistica a judetului Brasov este complexa dispunind de 345 de unitati turistice cu o capacitate de cazare care poate fi utilizata in toate anotimpurile, si anume: 39 hoteluri, 2 hanuri, 27 cabane, 2 campinguri, 43 vile turistice, 7 tabere scolare, 20 bungalouri, 86 pensiuni, 119 pensiuni agroturistice. Turismul rural a luat amploare in zona Bran-Fundata-Moeciu, legislatia actuala stimulind dezvoltarea acestui sector.

Sistemul bancar reprezinta un segment important al programului de reforma, bancile fiind direct implicate in sprijinirea procesului de restructurare rapida si eficienta a economiei nationale. In Brasov functioneaza Sucursala Bancii Nationale a Romaniei, 31 de banci (persoane fizice romane si straine) cu 172 de sucursale, agentii, puncte de lucru si Trezoreria Brasov.

In judetul Brasov exista mari posibilitati de investire, cei interesati avand la dispozitie o puternica si diversificata baza tehnico – materiala, forta de munca corespunzator calificata, piata de desfacere, o legislatie corespunzatoare care garanteaza drepturile investitorilor straini in Romania.

In ce priveste nivelul investitiei straine directe, valoarea capitalului social,in judetul Brasov, in cele 3.227 societati cu participare straina la capital, atingea la sfarsitul anului 2007 valoarea de 420 milioane euro .

In clasamentul pe tari de rezidenta al investitiilor straine directe, pe primul loc se situeaza Germania (cu 56,2% din total investitie), urmata de Spania (7,4%), Franta (5,5%), Cipru (5,2%) si Belgia (5,1%).

Comments +

Leave a Reply