Solomonfest – Serbarea de toamnă a Junilor – 20-21 septembrie 2014

Home  /  Noutăți  /  Current Page
×Details

UPietrele lui Solomonniunea Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul vechi, va organiza în parteneriat cu Primăria Municipiului Braşov, un eveniment de promovare a tradiţiilor vechi braşovene la Pietrele lui Solomon. Manifestarea poartă numele de Solomon Fest. Serbarea de toamnă a Junilor. Prin aceasta serbare câmpenească, Uniunea Junilor doreşte să ofere comunităţii braşovene un eveniment cultural şi turistic de calitate şi să promoveze portul tradiţional, jocurile şi tradiţiile gastronomice braşovene şi româneşti.

Serbarea junilor va avea loc pe platoul de intrarea spre la Pietrele lui Solomon, un loc dedicat în mod tradiţional activităţilor junilor. Durata evenimentului este de două zile, sâmbăta şi duminica, între 20-21 septembrie, activităţile din cadrul manifestări se vor desfăşura zilnic, între orele 12.00-18.00.

În cadrul celor două zile ale festivalului, organizatorii, vor oferi publicului spectacole de muzică populară, diverse ateliere echitaţie şi aruncarea buzduganului, produse tradiţionale de sezon (pastramă la grătar, mititei, must etc) şi bere la standurile comerciale ale partenerilor evenimentului.

La petrecere sunt invitaţi toţi braşovenii, cu mic cu mare, turiştii şi toţi cei care iubesc tradiţiile junilor.

Argument

Viitorul are inima antică, nimic din ceea ce nu are în spate o tradiţie nu atrage şi nu aduce beneficii reale vieţii culturale şi promovării turistice a unei comunităţi. Şcheienii şi junii reprezintă vechea comunitate românească din Braşov, ei sunt depozitari patrimoniului imaterial românesc din Braşov. Un festival dedicat tradiţiilor braşovene la care junii, partenerii şi invitaţii lor să-şi prezinte tradiţiile specifice este o noutate în oraş şi ar fi un câştig pentru comunitate prin faptul că ar valoriza şi promova specificul local.

În cadrul evenimentului Junii vort prezenta braşovenilor câteva nestemate din zestrea pe care românii din Şchei o aduc în tezaurul patrimoniului cultural naţional: Hora junilor, considerată forma perfectă la care a ajuns acest joc colectiv în spaţiul românesc, braşoveanca (cel mai îndrăgit joc popular din spaţiul romanităţii orientale), ardeleana, brâul voinicesc.

Obiectivele evenimentului
1. Promovarea valorilor şi tradiţiilor comunităţii şcheienilor şi braşovenilor;
2. Lărgirea ofertei cultural-turistice a oraşului cu eveniment nou, care lprin ediţiile ulterioare va contribui prin autenticitate şi culoarea locală la dobândirea statutului de Capitală culturală;
3. Oferirea unui eveniment de calitate publicului braşovean;
4. Cultivarea respectului pentru fabuloasa tradiţie a junilor;
5. Cultivarea spiritului civic şi a mândriei de a fi braşovean;

Perioada: Weekendul din zilele 20-21 septembrie 2014

Locul desfăşurării evenimentului: Platoul de la intrarea la Pietrele lui Solomon

Descriere eveniment

Deschiderea Festivalului

Festivalul „Solomon Fest. Serbarea de toamnă a Junilor” reprezintă mai mult decât o petrecere câmpenească (maial), pentru că a fost conceput ca o serbare a junilor menită să promoveze tradiţiile autentice ale comunităţii braşovene şi să dea prilej de socializare membrilor comunităţii în cadrul natural oferit de defileul de la Pietrele lui Solomon. Efortul de promovare a tradiţiilor în cadrul festivalului constă în câteva activităţi care se vor derula pe parcursul evenimentului: parada costumelor din faţă de la Primărie până la Piaţa Unirii prezentarea jocurilor strămoşeşti de către junii tineri, prezentarea costumelor fiecărui grup de juni, prezentarea jocurilor din Braşovul de către ansamblul popular Braşovul vechi, spectacol folcloric cu invitaţii junilor la eveniment.

În prima zi la orele 10.30 va avea loc deschiderea Festivalului în curtea Primariei prin ţinerea unei ceremonii în care Primarul şi consilierii vor fi invitati să se alăture paradei costumelor junilor. La orele 11.00 junii vor pleca din faţa Primăriei spre pietrele lui Solomon, alaiul va fi o însoţit de muzicanţi şi câteva căruţe ornate cu flori în care vor sta unii dintre Traseul urmat de parada Junilor va următorul: Primărie-Casa Armatei- Mureşenilor – Piaţa Sfatului – Bariţiu – Poarta-Schei – Strada Prundului- Ilie Birt- Pe Tocile- Podul Creţului- Pietrele lui Solomon.

Alaiul Junilor va intra in Piaţa Sfatului pe care o va ocoli şi trecând pe lângă Biserica Neagră, va reintra pe strada Bariţiu, urcând spre Şchei.

La Pietrele lui Solomon se va deschide spectacolul folcloric în mod oficial prin intonarea imnului de către fanfară urmată de salutul organizatorilor şi al Primarului. După care se va incinge o horă a junilor cu care începe orice eveniment tradiţional în Şchei.

Locul de la Pietrele lui Solomon va fi organizat astfel încât să aibă loc o scenă de 50 mp, corturi de bere şi spaţii pentru gratare, corturi pentru producătorii de pastramă, vin, must. În timpul zilei vor cânta diverse tarafuri şi formaţii, iar după masa zilei de sâmbătă se vor organiza spectacole în care vor fi protagonişti junii şi invitaţii lor şi alte formaţii care vor fi angajate în acest scop.

Duminică va fi organizat un mare maial al Junilor. Dimineata la orele 10.30 Junii vor pleca din Piaţa Unirii spre Pietrele lui Solomon, alaiul va fi cel reglementat pentru maial, adică vor fi în faţă şerjile şi comitetele, cu steaguri, cu muzicanţi şi cu un mare alai format La orele 11. 30 va începe a Spectacolul cu detonări de chiuşoare, hora Junilor, aruncarea buzduganului şi înmânarea cocardelor, apoi distracţia va continua cu jocurile şi muzică tradiţională din Şchei şi Braşovechi până la orele 13.00 când se vor detona alte chiuşoare în pădurea din apropiere care vor anunţa începere unui spectacol folcloric formaţiilor angajate, iar seara va fi proiectat un film documentar despre juni realizat în perioada interbelică (circa 15 minute). În fiecare zi vor fi ateliere de călărie, aruncarea buzduganului, şi demonstraţii gastronomice şi culinare, în care vor fi prezentate câteva bucate specifice Şcheilor. Se va organiza o tombolă pentru publicul participant în fiecare zi.

Descriere ateliere şi demonstraţii culinare:
1. Atelier de deprindere abilităţi în domeniul echitaţiei
a. echitaţie pt. Copii cu ponei;
b. echitaţie pentru tineri şi adulţi (cai);
c. prezentarea modului cum se strânge chinga şi se fixează scariţele după înălţimea călăreţului;
în cadrul acestui atelier participanţi vor putea călări asistaţi de crescătorii cailor şi vor fi introduşi în tainele echitaţiei, apoi li se vor prezenta câteva tehnici de stăpânirea a calului precum şi tehnicii de reglare a şeii şi harnaşamentelor pentru a putea călări în siguranţă.

2. Atelier de aruncarea buzduganului în cadrul căruia participanţii vor fi învăţaţi cum se aruncă un buzdugan după tipicul tradiţional din Şchei şi se vor putea întrece în maiestrie cu junii instructori.
Atelier de joc strămoşesc în care doritorii vor putea să înveţe hora junilor cu ajutorul unui june instructor.

Concursuri
Se vor organiza două concursuri:
1. Concursul de băut bere – în care se va puncta viteza cu care participanţi vor bea din halbele de bere într-un interval de timp;
2. Concurs de mâncat mici cu muştar şi pâine – se va puncta cantitatea pe care o va devora fiecare participant în trei minute; se va puncta numărul de mici înfulecati în 2 minute;

Tombola
Se va crea un stand cu obiecte de marketing ale Junilor şi se va organiza o tombolă la care fiecare va câştiga un obiect de o valoare mai mică sau mai mare.

Plimbări cu caleaşca
Un alt element de atracţie va fi faptul că amatorii de plimbări cu trăsura vor putea să-şi satisfacă această plăcere cu două trăsuri elegante puse la dispoziţie contra cost această

activitate se va desfăşura în fiecare zi a festivalului între orele 10-16;

+Gallery
+Related
+Meta
+Comments

Leave a Reply