Prize pentru maşini electrice în parcarea de la Parcul Central din Brasov

Home  /  Noutăți  /  Current Page
×Details

Bulevardul Eroilor
Brasov, Romania
Get Directions →

prize pe stalp_fotoandreipaul_primariabrasov 047Primarul Braşovului, George Scripcaru, a prezentat miercuri, 22 octombrie, în cadrul unei conferinţe de presă, proiectul pilot pentru montarea de prize de încărcare a vehiculelor electrice şi hibrid în parcările publice din municipiu, utilizând infrastructura de iluminat public. Facilitatea este oferită în cadrul proiectului de telegestiune a iluminatului public, aflat în implementare.

„Noul sistem de telegestiune a iluminatului public din Braşov, pe care îl implementăm în această perioadă, permite o serie de facilităţi, iar una dintre acestea este de a crea posibilitatea cetăţenilor care deţin maşini electrice sau hibrid să le încarce de la sistemul de iluminat public. Braşovul devine unul dintre primele oraşe din Europa în care este posibilă încărcarea vehiculelor direct din reţeaua de iluminat public, în cadrul proiectului de telegestiune a iluminatului. Dorim să venim în sprijinul celor care utilizează astfel de vehicule mai puţin poluante, în dorinţa de a promova Braşovul ca un oraş verde, care utilizează energii regenerabile. Obiectivul la care ne-am angajat prin Convenţia Primarilor este de a reduce emisiile de dioxid de carbon cu 32% până în anul 2020, iar acesta este încă o modalitate prin care vom atinge acest obiectiv”, a declarat primarul Braşovului, George Scripcaru.

Tehnologia implementată prin proiectul “Modernizarea integrată a sistemelor de iluminat public şi creşterea siguranţei publice din municipiul Braşov” permite o conectare facilă a încărcătoarelor vehiculelor electrice direct la prizele montate pe stâlpii de iluminat public, precum şi utilizarea a diferite metode de plată (prepay, postpay sau alte variante).

Prima priză a fost montată vizavi de hotelul Capitol. Toate punctele de încărcare vor fi semnalizate corespunzător. Pentru început, în cadrul proiectului-pilot, vor fi funcţionale trei prize, ce vor fi montate în zona centrului vechi, iar utilizarea acestora, în primele 6 luni, va fi gratuită, în baza unui SMS trimis la numărul de telefon 0732.66.00.70, care va activa fluxul de curent pentru o durată de trei ore. Dacă timpul de încărcare este insuficient, utilizatorul va trebui să trimită din nou un SMS de activare.

Administrarea funcţiilor de încărcare poate fi realizată de un modul specific din cadrul platformei software care gestionează funcţionarea sistemului de iluminat public. În acest fel, dotarea cu prize de încărcare auto se poate realiza direct pe stâlpii de iluminat public, pe toată suprafaţa oraşului, eliminând necesitatea lucrărilor civile de instalare a echipamentelor.

Aplicaţiile instalate nu se opresc aici: în cadrul aceluiaşi proiect, în prima parte a anului 2015, folosind ca infrastructură electrică tot reţeaua de iluminat public, vor fi instalate 42 de camere video de supraveghere şi 42 de butoane de panică, conectate la dispeceratul integrat al Primăriei. În viitor, municipalitatea are în vedere utilizarea structurii de iluminat public modernizate prin proiectul de telegestiune şi pentru implementarea altor aplicaţii de interes, cum ar fi sisteme de senzori de mediu şi poluare, hotspoturi WiFi, dispozitive de gestiune a parcărilor etc.

Proiectul “Modernizarea integrată a sistemelor de iluminat public şi creşterea siguranţei publice din Municipiul Braşov”, cod SMIS 40846, este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 – ,,Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere”, Domeniul major de intervenţie 1.1 – Planuri integrate de dezvoltare urbană, Sub-domeniul – Poli de creştere. Finanţare POR 2007 – 2013 – Axa prioritară 1 – Infrastructură urbană
Data semnării contractului de finanţare: 21.06.2013
Data semnării contractului de execuţie: 13.02.2014
Durata de execuţie a lucrărilor: 17 luni
Constructor: Asocierea dintre SC Flash Lighting Services
Valoare totală a proiectului conform contractului de finanţare : 10.870.030,32 lei cu TVA inclus
Valoarea contractului de execuţie a lucrărilor: 9.548.000 lei cu TVA inclus
Contribuţie Municipiu Braşov: 2% din valoarea cheltuielilor eligibile

STADIU PROIECT
A. Recepţie Dispecerat tehnic: dotare dispecerat cu display monitoare, staţii de lucru, echipamente hardware data center (servere, echipament stocare), licenţe software, aplicaţie informatică gestiune iluminat – realizat

B. Modernizare sistem de iluminat: 50% realizat
– Total posturi de transformare modernizate: 150, din total de 200
– Total module instalate pe stâlpi de iluminat: 4.000 din total de 11.000
– Zone modernizate şi funcţionale din punctul de vedere al telegestiunii iluminatului public: Triaj, Fundătura Hărmanului, Craiter, Florilor, Astra 1 (între Crinului şi B-dul Saturn), Astra 2 (Saturn – Calea Bucuresti), Astra 3 (Calea Bucuresti – Carpaţilor), Răcădău
– Zone în lucru: cartier Scriitorilor, zona străzii Ziziului.

Sorin Toarcea
Purtător de cuvânt
Primăria Municipiului Braşov

Obiectivele acestui proiect:
Implementarea unui sistem integrat de telegestiune a iluminatului public la nivelul Municipiului Braşov;
Implementarea unui sistem integrat de supraveghere video în zonele de risc de pe domeniul public din Municipiul Braşov;
Îmbunătăţirea capacităţii de reacţie şi intervenţie a organelor publice cu atribuţii în domeniul siguranţei şi ordinii publice prin crearea unui dispecerat centralizat de monitorizare.

COMPONENTELE proiectului “Modernizarea integrată a sistemelor de iluminat public şi creşterea siguranţei publice din Municipiul Braşov”

1. Sistemul de telegestiune va oferi posibilitatea controlului interactiv al iluminatului public, utilizându-se comanda de la distanţă a aprinderii/stingerii punctelor de iluminat, plasate pe 10.481 de stâlpi (pe 399 de străzi), precum şi reglarea intensităţii luminii prin programare automată, dimming. Fiecare corp de iluminat va fi controlat individual sau pe grupe de interes: aprins/stins, reducere intensitate luminoasă prin această funcţie de „dimming” şi va fi monitorizat (stare lampă/consum/defecţiuni). Nu se va efectua dimming în următoarele zone: intersecţii, sensuri giratorii, treceri de nivel cale ferată, pasaje subterane, alei şi zone pietonale, parcuri şi zone agrement, zone cu obiective istorice reprezentative, pasaje auto supraterane.

Beneficiile sistemului de telegestiune:
• furnizarea unui ambient luminos confortabil, cu un nivel corespunzător al iluminatului pe timp de noapte; sistemul modernizat va oferi o imagine de ansamblu corectă asupra traficului atât şoferilor cât şi pietonilor;
• reducerea consumului de energie electrică; sistemul va monitoriza consumul de energie electrică, semnalând rapid orice disfuncţionalitate prin emiterea de alarme de avertizare; va identifica echipamentele care nu funcţionează sau funcţionează defectuos, va permite pornirea/oprirea iluminatului pentru unul sau mai mulţi stâlpi, diminuarea/mărirea fluxului luminos, în funcţie de necesităţi;

2. Sistemul integrat de securitate în zonele de risc din municipiu va cuprinde un număr de 42 camere video de supraveghere montate pe stâlpii de iluminat stradal din proprietatea Municipiului Braşov, împreună cu un subsistem de panică pentru apeluri de urgenţă şi suport video live constituit din 42 de echipamente de monitorizare, alarmare şi comunicare de tip butoane de panică.

Beneficiile sistemului:
Creşterea gradului de siguranţă a populaţiei la nivelul Municipiului Braşov; sistemul va asigura supravegherea permanentă a celor 29 de zone cu risc ridicat de infracţionalitate identificate la nivelul municipiului, interactivitatea cetăţenilor cu Poliţia Locală prin intermediul butoanelor de panică, localizarea geografică/georeferenţiată a situaţiilor de criză, infracţionalitate sau panică de către aplicaţia de sistem.

3. Dispeceratul central de supraveghere şi monitorizare, dotat cu infrastructură de echipamente şi aplicaţii software, va permite gestionarea integrată a informaţiilor provenite din sistemul de telegestiune a iluminatului public şi din sistemul de securitate.

Beneficiile dispeceratului:
Îmbunătăţirea capacităţii de reacţie şi intervenţie a instituţiilor publice cu atribuţii în domeniul siguranţei şi ordinii publice; intervenţiile la evenimentele semnalate de către populaţie se vor face prin dispecerat pe principiul „intervine cel mai apropiat poliţist de locul evenimentului”.

Concept SMART CITY
Smart City”: strategie de dezvoltare urbană, sprijinită în mare parte de mijloace tehnologice (infrastructură de comunicaţii, senzori electronici, aplicaţii software, dispozitive mobile, etc.) Această strategie trebuie adoptată de un parteneriat ce cuprinde cetăţeni, mediul de afaceri, organizaţii, autorităţi publice, care trebuie să împărtăşească o viziune comună. “Smart City” poate fi pus în practică în urma dezvoltării infrastructurii tehnice şi prin înglobarea unor sisteme individuale, deja implementate
Obiectivul final: îmbunătăţirea calităţii vieţii şi condiţiilor de muncă ale locuitorilor Braşovului.

Concept dimming
Funcţia de „dimming” oferă posibilitatea proprietarului reţelei de iluminat public de a reduce gradual intensitatea fluxului luminos în orele cu trafic de maşini sau pietonal redus. Modulele sunt montate şi astfel permite economisirea energiei electrice pe perioada de reducere a intensităţii fluxului luminos.

+Gallery
+Meta
+Comments

Leave a Reply