Balul Plăcintelor și expoziția ”Drumul lânii”, sâmbătă 14 febriarie, la Săcele

Home  /  Noutăți  /  Current Page
×Details

70 Timis
Sacele, Romania
Get Directions →

Toate lucrurile minunate sunt rare, spunea Cicero. Nu știm dacă gânditorul latin a vizitat și ținuturile noastre înainte de a ajunge la această concluzie, dar cunoaștem și noi, săcelenii, un astfel de lucru: plăcinta mocănească. Ca orice lucru minunat, plăcinta mocănească, se face rar, doar în ajunul posturilor Sfintei Marii și al Paștilor. În jurul acesteia este mereu veselie și voie bună.

Așa va fi și sâmbătă seara, 14 februarie, de la ora 19.00, la Hanul Domnesc (pe șoseaua de centură).

Asociația Cultural Sportivă ”Izvorul” Săcele vă invită la Balul Plăcintelor, tradiționala petrecere a mocanilor săceleni, dinainte de Lăsatul Secului de Carne. Urmașii mocanilor săceleni, îmbrăcați în costume tradiționale, se vor întâlni astfel la o plăcintă mocănească și un pahar de vin roșu.

De la ora 20.30 va avea loc un scurt moment artistic pregătit de un grup de copii, iar apoi o paradă a costumelor tradiționale.

Și pentru că mocanii țin la tradiția lor, în holul Hanului Domnesc va fi amenajată o expoziție cu titlul ”Drumul Lânii”. Expoziția constă într-o expunere a întregului proces de transformare a lânii în produs finit: preșuri, cuverturi, lepedeie, ștergare. În cadrul acesteia vor putea fi admirate ciubărul în care se spăla lâna, furca și mașina de tors, rășchitoarele, ceaunul de vopsit, precum și alte unelte folosite la prelucrarea lânii. Piesa de rezistența este un război de țesut din secolul al XIX-lea. Toate obiectele provin din casele mocanilor săceleni, fiind moștenite de la moșii lor. Din expoziție nu vor lipsi un pridvor mocănesc și o cameră amenajată cu obiecte din lână.

Asociația Cultural Sportivă ”Izvorul” a fost înființată în anul 1922 din dorința tinerilor săceleni de a practica sportul, fiind una din primele organizații de acest fel din mediul rural din România. Societatea de Educație Fizică ”Izvorul”, cum se numea în anii săi de început, a reușit să înființeze în anii 60 o echipă de fotbal, fiind prima echipă de fotbal din mediul rural afiliată la Federația Română de Fotbal. Pe lângă fotbal, în asociația ”Izvorul” se practicau sporturile de iarnă (cu sportivi convocați la lotul național), drumețiile pe munții din jur, dar și probe atletice. Paralel cu activitățile sportive, în cadrul asociației aveau loc și activități culturale. Asociația și-a creat propria trupă de teatru cu care pleca ”în turneu” în satele vecine. Din anul 1932, ”Izvorul” a preluat în grija sa toate vechile obiceiuri ale mocanilor săceleni. În aceeași perioadă se înființează și revista ”Plaiuri Săcelene”, sub conducerea lui Victor Tudoran. În anii comunismului asociația și-a încetat activitatea, dar a fost reînființată în anul 1994, principala preocupare fiind reînnodarea și redescoperirea vechilor tradiții mocănești, precum și o implicare civică cât mai diversă în viața orașului.

+Related
+Meta

Posted: 13 February 2015

Author:

Category: Noutăți

Tags: , , ,

+Comments

Leave a Reply